Idag råder stor osäkerhet inom många områden. Företagsledningar som skall navigera i denna turbulenta omvärld behöver finna förhållningssätt att hantera många svårlästa situationer.
Alla ser och förstår vi att vår omvärld har blivit allt svårare att förstå i nuet. Än mindre förutsäga vad som skall hända i framtiden. Begreppet VUCA har länge använts för att kunna omfamna osäkerhet och svårförutsägbarhet. Risken med VUCA-approachen är att vi tror vi kan förstå och, i viss mån tämja komplexitet och osäkerhet.
Faran är att vi inte ser världen som den faktiskt är idag, utan som vi önskar att den vore. Då kan världen passa in i vårt ledarskapsparadigm som vi vet fungerar. Det är lätt att fastna i beteenden som tagit oss till där vi är idag. Handlingsvägar som skapat framgång historiskt. Men, detta fungerar inte längre.
Vi behöver ifrågasätta oss själva och hur vi på bästa sätt kan möta framtiden.
BANI är ett nytt framväxande perspektiv för att kunna skapa en bild av vår omvärld. Det står för Brittle, Anxious, Non-Linear and Incomprehensible. På svenska blir det fritt översatt Bräcklig, Ängslig, Icke-linjär och Obegriplig. Så har världen kanske alltid varit egentligen. Det är vi som äntligen måste släppa illusionen att det inte är det.
Skaparen av BANI är Jamais Cascio, en amerikansk antropolog. Utlöst av de olika kriser som vår värld står inför – klimat, pandemi, ojämlikhet och global instabilitet, för att nämna några – drog han slutsatsen att existerande koncept som VUCA inte är applicerbara för en värld i snabb utveckling.
Innebörd för ledningsarbetet
Här vill jag peka på två perspektiv. Det ena är att faktiskt gilla läget. Vad vi än tycker om valutakurs, inflation, Riksbankens styrränta osv så är det vad det är. Det hjälper inte att vi känner oss drabbade eller orättvist behandlade. I ledningen behöver vi förhålla oss till det som faktiskt är och händer ikring oss. Det som påverkar oss och som vi behöver förhålla oss till. Kartan har inte rätt.
Om vi har kostnader i € eller $ får vi effektivisera eller valutasäkra. Får vi betala mer för insatsvaror kan vi byta leverantör eller finna andra metoder att producera.
Det hjälper inte att klaga och lägga skulden utanför oss. Vi behöver inse den ”bistra verkligheten” som redan Jim Collins påpekade. I ledningen behöver vi förhålla oss till den verklighet vi faktiskt har idag och bedöms ha en tid framåt. Vi behöver fokusera på det vi själva kan påverka. Förhoppningar hjälper inte.
Det andra perspektivet är vikten av att vara beredd på att saker kan hända som kommer att påverka oss i olika delar. ”Stategic preparedness” är ett uttryck som ofta används. Den som förbereder sig på olika scenarior och kan ha beredskap för de mest sannolika kan agera fortare och mer kraftfullt än andra. Strategi och mål behöver vi fortsatt ha som ledningsverktyg. Dessa behöver kompletteras med beredskap för att hantera kritiska händelser i vår omvärld och marknad. Den som är förberedd kan agera fortare.
Det är en mänsklig egenskap att försöka förstå vad som händer. Att göra saker tydliga, att förenkla. Det behöver säkert göras till viss del. Men, vi behöver inse att världen idag är inte bara komplicerad. Den är alltmer komplex och till delar kaotisk. Att bara lita på tidigare erfarenheter och handlingsmönster kommer inte att räcka till.
Därför är det viktigt att ha en ledning som kan arbeta tillsammans med ett öppet och prestigelöst förhållningssätt. Vi behöver kunna diskutera svåra frågor utan givna lösningar. Vi behöver kunna fatta svåra beslut som kan allokera om resurser och makt i organisationen.
En sådan ledningskultur kan uppstå ur ett medvetet utvecklingsarbete som bara VD kan leda och vara rollmodell för. Då skapas bästa möjliga förutsättningar för att kunna navigera i en svårförutsägbar och svårläst omvärld.
Framgång i Ledningsgruppen
Vill du veta mer om hur du kan utveckla din ledningsgrupp till ett effektivt ledningsteam? Jag har utvecklat en unik online-utbildning som sammanfattar min erfarenhet efter att ha arbetat i 25+ år med att bistå och coacha ledningsteam.
Genom kursen får du
- tillgång till olika perspektiv på vad som gör en ledningsgrupp effektiv.
- Vad du som leder en ledningsgrupp kan göra för att få gruppen att arbeta tillsammans
- tips på hur du som medlem i gruppen kan uppträda för att gruppen skall prestera bättre.
- konkreta sätt och metoder hur du kan bygga och utveckla en väl fungerande ledning.
- vad modern forskning pekar på avseende ledning och styrning och vad som leder till effektivt ledningsarbete
Läs mer om Framgång i Ledningsgruppen:
Forbes: What BANI really means https://www.forbes.com/sites/jeroenkraaijenbrink/2022/06/22/what-bani-really-means-and-how-it-corrects-your-world-view/?sh=14fa264311bb