Tre vanliga fallgropar i ledningsgruppens arbete

Hybridarbete, nya generationer på arbetsmarknaden och ökat inflytande av AI utmanar själva definitionen av teamarbete. Lägg till osäker makroekonomi, instabil geopolitik, inflation, skuldberg, klimathot samt en allmän VUCA-värld – så saknas det inte utmaningar för ledare idag. Detta ställer allt högre krav på företagsledningar i arbetet att hålla ihop och skapa uthålliga organisationer. Det kan därför vara bra att vara medveten om vilka de vanligaste fallgroparna är och hur man kan skapa förutsättningar för värdeskapande arbete i ett ledningsteam.

I denna och några kommande inlägg baserar jag mig på över 50 års forskning på tusentals team över hela världen, samt fältobservationer av över 120 toppteam i praktiken – vilket bl a finns samlat i Ruth Wagemn och Richard Hackman´s (et al) bok ”Senior Leadership Teams: What It Takes to Make Them Great”*.

Dessa fallgropar förekommer inom ledningsteam i alla organisationer, oavsett storlek, industri eller geografi. Om du är en ledare som vill bygga ett starkt team, kommer dessa texter att ge dig värdefulla insikter i de fallgropar du bör vara medveten om.

Varje lösning baseras på ”6 Conditions Framework”*, en validerad modell för att förutsäga teamprestationer. Modellen används av toppteam i företag och organisationer runt hela världen idag, varav många är Fortune 500-företag.

Det finns tre vanliga fallgropar som ofta hindrar ledningsgrupper från att nå sin fulla potential. Här är de tre sammanfattade, tillsammans med hur du kan undvika dem.

3 vanligaste fallgroparna

I denna inledande artikel beskriver jag övergripande samtliga tre fallgropar. I kommande artiklar belyser jag sedan varje fallgrop mer på djupet samt vad du kan göra för att undvika den.

Läs och fundera kring vad du kan göra för att undvika de vanligaste fallgroparna:

Fallgrop 1: Otydlig riktning

Ett vanligt problem är att ledningsgruppen saknar ett klart och övertygande syfte. På något sätt tar man för givet att seniora ledare skall begripa vad en ledningsgrupp är. Så är ofta inte fallet! Resultatet blir individer med olika målbilder där det är svårt att få till ett starkt teamarbete för hela organisationens bästa.

Utan en tydlig gemensam riktning kan teamets energi spridas ut i för många olika inriktningar. Ofta när jag arbetar med ledningsgrupper och ställer fråga om vad som är ledningsgruppens syfte och roll får jag lika många svar som det finns medlemmar. Då är vi ju inte ens på samma möte när vi träffas. Ta inte för givet att alla begriper varför ni finns till och vilket arbete ni behöver gör tillsammans.

Utgå från uppdrag och vad ni vill skapa i framtiden. Tillse att ni vet viktiga intressenters förväntningar på organisationen och därmed er som ledning. Skapa en gemensam berättelse

För att motverka detta, säkerställ att ledningsgruppens syfte är utmanande, betydelsefullt och klart definierat. Viktigt att alla har en inställning att det är helhetens bästa vi skall arbeta med och inte var och ens individuella ansvarsområden.

Fallgrop 2: Fel personer i teamet

Att samla rätt personer i ledningsgruppen är avgörande för gruppens framgång. Många grupper lider av att ha fel sammansättning. Det kan vara personer som saknar rätt kunskap eller erfarenhet, där deltagarna utgår från sina funktions-silon, saknar samarbetsförmåga eller helt enkelt inte kan tänka i termer av strategi, system och helhet.

”What you are looking for in team members is the ability to put hard questions and strong disagreements on the table and work them through to a conclusion that benefits the enterprise and its stakeholders.”

Lösningen är att noggrant välja teammedlemmar baserat på deras empati, integritet och systemtänkande. Inte heller fel att regelbundet omstrukturera teamet för att anpassa det efter framtida behov beroende på hur marknad, uppdrag och förutsättningar förändras.

Fallgrop 3: Ineffektiva möten

Möten som inte fokuserar på de verkligt viktiga frågorna kan snabbt bli ett slöseri med tid. För att säkerställa att mötena leder till konkreta resultat, skapa agendor som fokuserar på meningsfulla och ömsesidigt beroende uppgifter. Etablera också tydliga spelregler för samarbete och genomför regelbundna utvärderingar för att justera och förbättra teamets arbetssätt.

En ledningsgrupp behöver fokusera på frågor där de behöver arbeta tillsammans för att kunna få bästa resultat. Många ledningsgrupper fastnar i för mycket detaljer som bara rör delar av organisationen. Många lägger även mycket tid på att analysera siffror och resultat vilket oftast är ett backspegel-perspektiv. Man behöver i ledningen utgå från framtida målbilder och vad man på en övergripande nivå behöver göra för vägval och arbete.

En VD som lägger tid på att planera och förbereda ledningsmöten kan vinna mycket effektivitet i ledningegruppens arbete. Att deltagarna kommer förberedda till mötena gör att man kan lägga tid på diskussion avseende mål, risker och konsekvenser av olika vägval.

Till sist

Genom att vara medveten om dessa fallgropar och aktivt arbeta för att skapa rätt förutsättningar kan du stärka ditt ledarskapsteam och sätta det på vägen mot långsiktig framgång.

When members have little clarity about why they convene as a leadership team, they may sporadically meet but gain little traction and experience no progress.” (Ruth Wageman)

I tre följande artiklar kommer jag att fördjupa mig i de tre fallgroparna och du kommer att få tips kring vad som kan göras för att skapa ett mer välfungerande ledningsgrupp.

Häng med i utvecklingen av din ledningsgrupp!

Mikael


Kickstarta 2a halvåret med Ledningsgruppen

Samla ledningsgruppen för en kick-off i 1-2 dagar för att säkerställa att ni inte hamnar i dessa fallgropar. Förtydliga syfte och förväntningar kan på kort tid skapa enastående resultat i ledningsgruppens sätt att arbeta. Det blir dessutom mer givande och utvecklande att delta i ledningsgruppens arbete.

Ring eller maila mig om du vill ha tips kring en kickoff med ledningsgruppen:

0733-31 22 29 II mikael.brander@bioss.com


av

Etiketter: