I början av ett nytt år kan det vara bra att reflektera lite kring hur året 2024 har varit i ledningsgruppen. Vilka intentioner hade du i årets början kring vad du ville åstadkomma? Hur har det gått med dessa ambitioner? Vad har uppnåtts? Vad har varit bra? Mindre bra?
Jag har under hösten arbetat nära tillsammans med många ledningsgrupper som kämpar att öka effektiviteten i sitt arbete. Jag skulle vilja påstå att det är fem områden som många ledningsgrupper fastnar i:
- Ett otydligt syfte med arbetet i ledningsgruppen
- Man fastnar i frågor som är bråttom på bekostnad av det som är viktigt.
- Fokus hamnar lätt på alltför operativa frågeställningar på bekostnad av de stora strategiska vägvalen man borde lägga tid på för att verkligen leda och styra.
- Man lägger för mycket tid och energi på interna frågeställningar och problem istället att utgå från sina kunder och vilka painpoints man löser för sina nuvarande och framtida kunder.
- Ej rätt personer i ledningsteamet utifrån vad som man skall åstadkomma
Målbild 18-24 månader
Jag vill att du passar så här i början på året tar dig tid att reflektera över arbetet i din ledning och hur du vill ha det kommande år. Du vet ju att man skall börja med slutet i sikte. Fundera kring hur du vill att det skall fungera i din ledning om 18-24 månader. Hur jobbar ni tillsammans? Vad kan ni åstadkomma genom att arbeta utifrån hela företagets bästa? Hur känns det att vara del av din ledningsgrupp? Vilket mervärde skapar ni för att utveckla företaget i att erbjuda och leverera mervärde till era kunder och samarbetspartners? Vad säger era viktigaste intressenter om ert sätt att arbeta, uppträda och resultatet av ert arbete? Måla upp en bild för dig hur du skulle vilja att det är i din ledningsgrupp om 1 till 2 år. Skriv ner några nyckelord och/eller meningar hur du tänker.
Utvärdering året som gått
Vad har ni gjort bra under 2024? Vad är du nöjd över att ha åstadkommit med gruppens arbete? Vad behöver ni göra mer av som ni redan gör bra idag? Vad behöver ni börja göra eller förändra? Vad säger chefer och medarbetare om ert arbete i ledningsgruppen? Finns det några barriärer för att förverkliga mål och strategier på ett effektivt sätt? Du kan säkert här fylla på med en mängd relevanta frågeställningar när du funderar över just din ledningsgrupp.
Fokus 2025
Utifrån den önskade målbilden och bedömningen av nuläget får du nu fram olika gap. Nästa steg blir nu att definiera dessa gap och prioritera vilka som är viktigast att ta tag i. Grip inte efter för mycket utan försök hitta 2-3 områden. Beteenden som, om ni skulle bli bättre att arbeta som en riktig ledningsgrupp, verkligen skulle göra skillnad på resultaten och hur ni utvecklas som grupp och individer.
Kick-off Q1
Med dina tankar som input kan du nu genomföra en kick-off med din ledningsgrupp. Låt hela gruppen gå igenom ungefär samma process som du enligt ovan. Du kanske blir förvånad över hur lika gruppens reflektioner och bedömningar är jämfört med dina egna tankar kring framtiden för gruppens arbete.
Gå inte därifrån utan att ha tagit fram ett ”Team Charter” där ni enas om syftet med ledningsgruppen, hur ni skall arbeta, vilka förväntningar (och krav!)ni har på varandra i teamet, förtydliga ledningsgruppens årshjul samt spelregler och förhållningssätt i gruppen. Tillse även att ni lägger tid på att prata skarpa affärsfrågor och utmaningar som är viktiga för gruppen att hantera under 2025. Det blir då lättare för alla i gruppen att inse vikten av att verkligen arbeta tillsammans.
I inledningen så berättade jag vad många av ledningsgrupperna kämpar med idag. Delar av de hindren kan man överkomma genom att designa och förebereda gruppens möten. Se till att förtydliga mötesformatet i ”TeamCharter”; agenda med tydliga BID (Beslut/Information/Diskussion), förberedelser, hur ni fattar beslut, hantering av laptops&mobiler etc.
Med ett tydligt och gemensamt överenskommet ”Team Charter” har du lagt grunden för att förflytta din ledningsgrupp ett rejält steg mot din mer långsiktiga målbild hur du vill att din ledningsgrupp skall agera och vilken output arbetet skall ha.
Tänk team istället för individ
Många VDar lägger stor vikt på 1-2-1 möten med sina direktrapporterande chefer. Du uttalar tuffa mål och krav på vad de skall åstadkomma i sina respektive funktioner. Ofta har man inte lika engagerande och tydliga mål kring vad man skall åstadkomma tillsammans som ledningsgrupp. Om du som ansvarig ledare kan fokusera mer på att få teamet att arbeta och fungera tillsammans kan du vinna mycket. Du får en utväxling av allas kunskap och erfarenhet genom att engagera dem i att hjälpa dig att sköta ditt uppdrag som ansvarig för hela organisationen. Som en VD som blev intervjuad för en forskningsrapport sa:
“I´ve got lot of coaches who can coach individuals, lot of consultants who can work with individual parts of the systems, but all my challenges lie in the connections.”
Systemisk teamcoaching bygger på att teamet inte bara skapas av individerna inom gruppen, utan snarare skapas av vad som blir syftet i de gränssnitt som kräver samarbete inom och utanför gruppens egna gränser. Utforska och arbeta med mellanrummen.
Det är i samverkan inom gruppen och tillsammans med andra nyckelpartner teamet kan bli mer än summan av dess delar. Som VD skall du agera mer som teamcoach och länka samman dessa delar till ett samverkande system.
“It is not possible or practical to hire a coach for every team in the company, nor is it the right answer. Of course, the best coach for any team is the manager who leads the team. Coaching is no longer a speciality; you cannot be a good manager without being a good coach” (Bill Campbell and Eric Smith in Trillion Dollar Coach)
Systemisk teamcoaching fokuserar inte bara på vad som händer inom teamets domäner, utan också hur teamet engagerar sig med alla sina intressenter utifrån dess syfte.
Det gäller att försöka hjälpa teamet att öka värdet av vad som skapas med och för alla sina intressenter. Ett värde som skapas i gemenskap med intressenterna och genom att arbeta nära tillsammans utifrån ett tydligt syfte.
Som ansvarig chef behöver du inte bara titta på vad som händer när teamet samlas utan hur det fortsätter att fungera som ett team när det är ute i verksamheten resten av veckan och engagerar sig i alla aspekter av organisationens affärs-ekosystem. Mervärde skapas inte i silos – det kommer av att man arbetar tillsammans över gränserna utifrån en helhetssyn.
Hur ser det ut i din ledningsgrupp?
Gå gärna tillbaka i texten och fundera över hur arbetet i din ledningsgrupp fungerar. Vilka frågor ägnar ni mest tid? Arbetar ni genuint tillsammans utifrån en gemensam målbild? Kommer all er samlade erfarenhet, energi och kapacitet till nytta? Hur stora är gapen mellan dina ambitioner och hur det faktiskt fungerar idag?
Det är du som VD som ansvarar för att planera och utveckla ledningsgruppens arbete. Till att börja med kan du tänka över hur du kan designa och planera en bra kick-off 2025. Frågor som berör framtid, omvärld och framtida behov från era kunder, partners och viktiga intressenter. Men kom ihåg att prata om och förtydliga hur ni skall arbeta som ett team.
Kika gärna här nedan hur vi kan arbeta tillsammans!
Bästa hälsningar
Mikael
Kickstarta 2025 med Ledningsgruppen
Samla din ledningsgrupp för en kick-off med syfte att skapa en mer effektiv ledningsgrupp. Bygg grunden för ett värdeskapande arbete i gruppen. Att förtydliga syfte och förväntningar kan på kort tid skapa enastående resultat i ledningsgruppens sätt att arbeta. Att skapa en gemensam syn på de fyra områden jag berört ovan ökar gruppens verkningsgrad. Utöver att skapa resultat blir det mer givande och utvecklande att delta i ledningsgruppens arbete.
Ring eller maila mig om du vill ha tips kring en kickoff med din ledningsgrupp. Eller om du bara vill bolla kring vad du som VD kan göra för att ta din ledningsgrupp till nästa steg. Kontakta mig så tar vi ett första förutsättningslöst samtal.
Ring: 0733-31 22 29 II maila: mikael.brander@bioss.com
Nyfiken på ännu mer? Anmäl dig till mitt inspirationsmail ”Tänkvärt” som är kurerat material för dig som är VD eller person i ledande ställning:
https://mikaelbrander.kit.com/tankvart
Just nu får du min omarbetade e-bok ”Din viktigaste uppgift” som en bonus. Den beskriver vad du som VD kan göra för att ta nästa steg med din ledningsgrupp.