Arbetar ni genuint tillsammans för att dra nytta av all erfarenhet och kapacitet som finns i ledningsgruppen? Fattas viktiga beslut i möten eller är de redan fattade i samtal i mindre konstellationer eller mellan enskild chef och VD? Håller medlemmarna varandra ansvariga för det resultat som produceras?
I sin forskning kring effektiva ledningsgrupper* beskriver Katzenbach och Kahn två olika angreppssätt. Den ena är en ledarledd grupp med fokus på indivuduella resultat och effektivitet utifrån högste chefens perspektiv och prioritering. Den andra utgår från en gemensam målbild där man arbetar tillsammans genom att tillvarata allas erfarenheter och kompetenser. Den sistnämnda fokuserar på resultat och lärande och har visat sig fungera väldigt bra i en alltmer komplex omvärld och invärld.
I en ledningsgrupp som bestämt sig för att ta ett helhetsansvar för hela organisationen behöver man fokusera på att arbeta som ett riktigt team. Då behöver man arbeta tillsammans med frågor som kräver allas engagemang, erfarenhet och omdöme. Resultatet bör vara sådant som alla behöver bidra till och därmed kan hålla varandra ansvariga för att önskat resultat uppnås.
Det är ingen enkel resa! Kräver mycket av såväl högste chefen som för övriga medlemmar i gruppen.
Jag har mött många ledningsgrupper där VD säger sig vilja att gruppen skall ta ansvar för helheten, men som i praktiken driver de olika delarna bilateralt. Alla viktiga beslut upplevs redan vara fattade. Då blir det svårt för övriga funktioner att bidra på ett verkligt sätt.
De som sitter i ledningsgruppen ansvarar ofta för egna affärsområden eller dotterbolag. De har själva ansvaret för en ledningsfunktion. Att delta i koncernens ledningsarbete upplevs ofta som sekundärtoch energidränerande. Ledningsgruppen är en unik grupp eftersom många vill visa på resultat och är ute efter chefens jobb i sitt nästa karriärsteg. Många ansvarar för egen affär medan andra ansvarar för funktioner som arbetar över hela organiationen.
En av framgångsfaktorerna för att få utväxling på arbetet i ledningsgruppen är att ”det stora vi” blir viktigare än det ”lilla vi”. Som medlem i ledningsgruppen är helhetens bästa prioritet. Det egna ansvarsområdet kommer som nummer två.
I det affärslandskap som de flesta organisationer manövrerar genom i dessa dagar behöver man vara fler för att ta emot och hantera signaler från omvärld och invärld. Ett team skapar bättre resultat än vad enskilda invider kan göra i en alltmer komplex och osäker omvärld.
Ett effektivt teamarbete utifrån en tydlig målbild kan även säkerställa ett tydligare utifrån-och-in perspektiv. Kundbehov, konkurrenter och teknikutveckling blir viktigare att resonera kring än att bevaka sina positioner internt.
Skall ledningsgruppen bli ett team som tar ansvar för helheten blir VDs agerande nyckeln till framgång. Tydlighet i förväntningar och spelregler. Att ord och handling upplevs stämma överens. System och processer som skapar förutsättningar för effektivt arbete. Och sist, men inte minst, uthållighet och en konsekvenskultur som visar på att ledningen står fast vid vad de tillsammans bestämt.
I min förra artikel ”Vad är syftet med din ledningsgrupp” berörde jag vikten av helhetssyn. Eftersom detta är grunden har jag utvecklat det ytterligare ovan. Jag återkommer till vad VD kan göra i praktiken för att kunna skapa och underhålla de förutsättningar som behövs för att bedriva effektivt ledningsarbete.
* J Katzenbach and D Smith in ”The Wisdom of teams: Creating the High-Performance Organization” [Harvard Business School Press]